Nielen kovové snehové reťaze si účinne poradia so snehom

Datum: 10.10.2022

Jesenné mesiace sú tým správnym časom na dokúpenie všetkej výbavy, ktorá by sa vám mohla hodiť počas zimy. Samozrejme nemyslíme na úplný základ ako je škrabka na ľad alebo metličku, ktoré má v kufri vozidla úplne každý motorista.

kovové snehové reťaze

Súčasťou zimnej výbavy vo vašom vozidle by mali byť aj snehové reťaze. Nemusíte ihneď kúpiť ťažkopádne a neskladné kovové, so snehom si účinne poradia aj textilné varianty.

Kovové reťaze sú stávkou na istotu

Keď si kupujete letné pneumatiky, vyberáte podľa hodnotenia testov a spotrebiteľov. Následne si kúpite kvalitné pneu ako napríklad pneumatiky Kormoran. Podobne by ste mali postupovať aj v prípade snehových reťazí. Iste sa dozviete, že kovové reťaze na dodávky i osobné vozidlá sú stávkou na istotu. Sú schválené zákonom vo všetkých krajinách a zvýšia trakciu kolies na snehu i na ľade.

Kedy používať snehové reťaze

Snehové reťaze nie sú povinnou výbavou vozidla, a ak jazdíte prevažne po meste, tak ich zrejme nevyužijete. Avšak aj v meste sa vám môže stať, že zapadnete na parkovisku do snehu a práve snehové reťaze by vám mali z tejto šlamastiky pomôcť vyjsť bez nervov alebo privolania iného vozidla. Zo zákona vyplýva, že reťaze musíte nasadiť na hnaciu nápravu každého vozidla tam, kde to prikazuje dopravná značka a v čase, kedy sa na vozovke nachádza sneh alebo ľad.

Ako pomáhajú snehové reťaze

Je zrejmé, že snehové reťaze nie sú určené na pohodovú jazdu alebo na skrášlenie kolies. Ide o pomôcku, ktorá je nevyhnutná v situácii, kedy sa kolesá nedokážu prebrodiť snehom alebo sa šmýkajú po ľade. Práve v horských úsekoch sa nachádzajú strmé cesty, po ktorých by ste bez reťazí nedokázali vyjsť. Snehové reťaze sa využívajú dokonca aj mimo zimy. Často ich môžete spozorovať na kolesách traktorov, ktoré sa nedokážu vyšplhať do zabahneného kopca v poli. Alebo ich nasadia na kolesá SUV poľovníci v rozbahnenom teréne.

Na čo si dávať pozor pri použití reťazí

Zradné je použitie reťazí z dvoch dôvodov. Prvým je to, že môžu zničiť hliníkové disky. Preto sú skvelou alternatívou oceľových reťazí textilné varianty. Perfektne zvýšia trakciu na ľade i na snehu, neničia disky, jednoducho sa inštalujú a sú skladné. Kovové snehové reťaze nikdy nenechávajte na kolesách po prejdení zasneženého územia. Poškodili by ste pneumatiky a dokonca aj vozovku, textilné reťaze by sa vám na asfalte ihneď roztrhali. Dávajte si pozor aj na rýchlosť, ktorá s reťazami na kolesách nesmie presiahnuť 50 km/h.

 

 

Čítané: 574 x