Snehové reťaze. Najčastejšie otázky a odpovede

Datum: 07.02.2022

O snehových reťaziach počul každý šofér minimálne v autoškole. Samozrejme, že nie každý šofér sa s nimi stretol v reálnom živote.

Snehové reťaze. Najčastejšie otázky a odpovede

Počas jazdy v meste ich nevyužijete, ale ak sa vyberiete do hôr, musíte si ich do kufra vozidla pribaliť. Po jedných reťaziach v tomto momente poškuľujete? Možno sa vám zídu odpovede na najčastejšie otázky ohľadom snehových reťazí.

Z akých typov snehových reťazí si môžem vybrať?

Pri výbere snehových reťazí zhodnoťte frekvenciu vašich jázd do hôr. V prípade, že jazdíte do vysokohorských oblastí len zriedkavo, kúpte si textilné reťaze. Napriek svojmu názvu sú dostatočne účinné a počas jazdy po snehu dokonca bezpečnejšie ako kovové. Pre šoférov jazdiacich do hôr pravidelne, odporúčame kúpu kovových reťazí so šikmou stopou. Pozor na to, že reťaze potrebujú na vyznačených úsekoch ciest všetky vozidlá. V obchodoch bez problémov kúpite reťaze na SUV 4x4 a tiež reťaze na dodávky.

Podľa akých parametrov mám reťaze kúpiť?

Prvým parametrom, ktorý musíte pri kúpe snehových reťazí zohľadniť, sú rozmery pneumatík. Týmito rozmermi sú označené aj snehové reťaze. Pozor na hrúbku reťazí. Kvôli vyššej váhe je nutné napríklad pre terénne vozidlá kúpiť reťaze s vyššou nosnosťou a konštrukčnou výškou. Naopak vozidlá, ktoré majú úzky priestor medzi behúňom a podbehom si budú musieť vystačiť s reťazami textilnými.

Ktoré snehové reťaze sa mi cenovo oplatia?

Opäť prihliadajte na to, ako často budete snehové reťaze využívať. Napriek materiálu, z ktorého sú textilné snehové reťaze vyrobené nie je ich cena nižšia ako u oceľových. Napríklad kovové reťaze s rebríkovou stopou sú značne lacnejšie ako textilné. Naše odporúčanie je, aby si motoristi, ktorí vedia, že reťaze využijú niekoľkokrát počas zimy, kúpili oceľové varianty so samoupínaním. V opačnom prípade zistíte dve veci – nasádzaním reťazí strávite kopec času a pri lacných modeloch sa s reťazami rozlúčite už po prvej sezóne.

Naozaj potrebujem snehové reťaze?

Túto otázku si zodpovedzte sami. Stojí vám zopár ušetrených eur za riziko, že nevyjdete do kopca. Stojí vám zopár ušetrených eur za riziko, že skončíte v priekope? Myslite aj na to, že zákon použitie snehových reťazí prikazuje, a preto vás pokuta môže vyjsť viac ako kúpa najlacnejších snehových reťazí.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/chains-snow-wheels-car-on-white-506015206

 

Čítané: 293 x