Osteoporóza. Tichý zlodej kostí

Datum: 23.12.2021

Medzi najčastejšie ochorenia chrbtice patrí osteoporóza, teda rednutie kostí. Už okolo veku 30 rokov začínajú svaly strácať výkonnosť a ich objem sa počas každých 10 rokov zmenší priemerne o 3 až 5 percent.

Osteoporóza. Tichý zlodej kostí

To je obzvlášť zradné pri svaloch v trupe, ktoré držia telo vzpriamené. Ďalší problém sú kosti. Tie sa síce počas dospievania zosilňujú, no ich pribúdanie sa zastavuje okolo 25 rokov veku a po tridsiatke začínajú naopak slabnúť. Po päťdesiatke sa už prirodzený úbytok kostného tkaniva pohybuje okolo 1 až 2 percent ročne. Veľké problémy sa môžu objavovať najmä v kostiach v predlaktí, či v stehenných kostiach. Najväčšiu ujmu však pociťuje chrbtica. Tam sa starnutie kostí týka aj medzistavcových platničiek. Platničky sú vlastne mäkké vankúšiky, ktoré fungujú ako tlmiče nárazov. Tlmia všetky nápory, preťaženie, ohyby, úklony chrbtice a zabezpečujú jej bezproblémový pohyb. Tvorí ich z 80 % voda a postupom času strácajú pružnosť, takže sa splošťujú. Aj stavce sú z dôvodu úbytku kostnej hmoty mäkšie, tým sa deformuje ich tvar. Neustále preťažovanie alebo jednorazový neúmerný tlak môžu spôsobiť ich vysunutie. Liečba prebieha formou analgetík na zmiernenie bolesti a pomocou rehabilitácií.

Človek sa takisto zmenšuje v priebehu starnutia. Ak sa výška človeka zníži o viac ako 3 centimetre, môže to byť jeden z príznakov osteoporózy. Sú aj prípady, kedy sa človek dokonca môže zmenšiť až o 20 centimetrov. Výška človeka sa však nemení len vekom ale aj v priebehu dňa. Ráno sme samozrejme vyšší ako večer. Aj toto súvisí práve s platničkami. Počas dňa, kedy sú platničky vystavené námahe a následkom zaťaženia, je z nich vypudzovaná tekutina, následkom čoho sa človek o čosi zmenší.

Pri osteoporóze sa kosti stenčujú, sú krehkejšie a náchylnejšie na zlomeniny. Typické sú časté a silné bolesti chrbta, znížená pohyblivosť chrbtice a zhrbená chôdza. Následkom osteoporózy utrpí zlomeninu v priemere každá tretia žena a každý piaty muž vo veku nad 50 rokov.

Na vine „epidémie“ osteoporózy je hlavne nedostatok pohybu detí. Dospelí sa totiž pohybujú čoraz menej už nejakých 200 rokov. Lenže deti sa ešte približne pred tridsiatimi rokmi, teda pred érou počítačových hier (neskôr internetu a sociálnych sietí), pohybovali dostatočne veľa. Dnes sa už čoraz častejšie stretávame u stále mladších ľudí so zdravotnými problémami súvisiacimi s rednutím kostí, obezitou, krátkozrakosťou a podobne.

Aké športy môžeme robiť, aby sme neničili chrbticu? Najlepšia je chôdza. Najlepšie s trekingovými paličkami. Ak človek nemá väčšie ťažkosti, môže aj behať. Jeden z najvhodnejších športov je plávanie. Dôležité je však sa vždy správne rozcvičiť. Bicykel je výborný na odľahčenie nôh. Jeho lepšia verzia je ale rotopéd, ktorý je možné lepšie prispôsobiť konkrétnym problémom človeka.

 

 

Čítané: 304 x