Hady v záhrade – ako sa ich zbaviť?

Datum: 30.12.2021

Vedeli ste o tom, že množstvo slovenských domácností trápia premnožené hady, ktoré vstupujú na ich pozemky? Dobrou správou je, že existujú účinné riešenia, ako sa týchto plazov zbaviť, aj keď to chce dávku trpezlivosti. 

Hady v záhrade

Ako sa zbaviť hadov na vašej záhrade, resp. vo vašom dome? Existuje účinné riešenie?

Ako sa zbaviť hadov na vašom pozemku?

V prvom rade treba zdôrazniť, že hady vstupujú do budov, pretože ich lákajú tmavé, vlhké a chladné miesta, prípadne hľadajú potravu ako sú potkany a myši. Hady možno odradiť od vstupu do domu niekoľkými spôsobmi, a to predovšetkým minimalizovaním vegetácie okolo domu, keďže pozemok bude menej atraktívny pre malé zvieratá, a to najmä hady. Počas chladných mesiacov sa hady často pokúšajú preniknúť do pivníc, prístreškov či skladov. Za zmienku stojí odpudzovač hadov, ktorý je určený nielen na odpudzovanie hadov, ale tiež krtkov, hryzcov, hrabošov, piskorov, potkanov a myší z vonkajších priestorov, a teda daného pozemku. Výhodou je, že plašič hadov produkuje zvuk a vibrácie na veľmi nízkej frekvencii, ktoré majú schopnosť dobre sa šíriť zeminou a sú natoľko nepríjemné pre hlodavce žijúce v pôde, že onedlho opustia priestor chránený prístrojom. Chráni teda vonkajšie priestory pred škodcami, ktorí žijú v pôde a zároveň sú bezpečné pre človeka, aj domáce a hospodárske zvieratá.

Nebojte sa požiadať o pomoc

Treba si uvedomiť, že hady po zaútočení na človeka môžu byť skutočne nebezpečné, a preto by bolo vhodné poradiť sa s odborníkom, ako voči ním bojovať. Samozrejme je vhodné použiť odpudzovač hadov, ktorý ich odplaší z chráneného priestoru, no ak by ani po dlhšej dobe tento variant nezabral, nebojte sa požiadať o pomoc. Na záver dodáme, že hady nepatria medzi agresívne zvieratá, čiže ak ich nebudete dráždiť, neublížia vám.

 

Čítané: 1011 x