Vyberte si z ponuky lodí na prenájom

Datum: 09.08.2022

Stále ste neboli na dovolenke? Skúste tento rok niečo nové a kúpte si dovolenku na jachte. Cenovo vás takáto dovolenka vyjde rovnako ako pobyt v hoteli so stravou.

Vyberte si z ponuky lodí na prenájom

Aby ste dovolenku na mori prežili komfortne, je nutné si správne vybrať z ponuky lodí a jácht na prenájom. Ich ponuka je vskutku široká, takže budete mať z čoho vyberať. Akých pravidiel je nutné sa počas výberu držať?

Výber lode podľa veľkosti

Pred dovolenkou na jachte najskôr oslovte ľudí, ktorí by dovolenku na mori s vami chceli stráviť. Ideálne je, aby išlo o rodinu a blízkych známych. Je nutné si uvedomiť, že na palube strávite väčší čas dovolenky a s ľuďmi na palube si musíte rozumieť. Menšie lode na predaj i na prenájom o veľkosti 35 až 50 stôp sú zväčša určené pre 8 až 10 ľudí. Disponujú tromi kajutami a spoločnou miestnosťou tzv. salónikom. Niekedy salónik disponuje rozkladacou pohovkou, na ktorej sa vyspia ďalší ľudia alebo kapitán. Na lodi sa samozrejme nachádza aj sprcha a toaleta. Luxusnejšie jachty na predaj a na prenájom sú väčšie ako 50 stôp. Okrem spální tu nájdete viac sociálnych zariadení a perfektne zariadenú kuchyňu. Uvedomte si však, že väčšie lode platia vyššie poplatky v prístavoch, spotrebujú viac nafty a elektriny. Predraží sa vám každé kotvenie, dopĺňanie vody a tankovanie. Pozor na výber kapitána. Kapitánsky kurz je iný ako kurz vodca malého plavidla. Je rozdelený do kategórií podľa veľkosti lode a podľa toho, ako ďaleko od pobrežia sa môže kapitán s loďou plaviť.

Typ lode pre komfortnú plavbu

Zväčša sa dajú na týždňové plavby prenajať tri typy lodí. Ide o motorové lode, ktoré dokážu plávať vyššou rýchlosťou. Pre menej skúsených sú určené katamarány. Tieto lode sa dobre ovládajú, sú stabilnejšie a na palube majú väčší priestor. S katamaránom sa lepšie dostanete aj do menej prístupných zátok, malých prístavov alebo bližšie k ukrytej pláži. Kto už nejakú tú plavbu absolvoval a dokonca si urobil kapitánsky kurz, ten túži s loďou splynúť resp. žiť podľa jej rytmu. Pre túto skupinu ľudí sú určené plachetnice. S plachetnicami sa plavíte pomocou vetra a vlastnej sily, takže sa môžete tešiť na aktívnu dovolenku.

Pozor na celkové náklady

Možno sa vám na prvý pohľad bude zdať cena prenájmu lode nízka. K tejto cene si však musíte prirátať veľa rôznych poplatkov. Ak nemáte vlastného kapitána, musíte si ho najať, myslieť na neho s lôžkom a stravovať ho. Poplatky budete platiť ešte pred vyplávaním, a to kauciu pre prípad poškodenia lode, poplatok za vyčistenie lode a posteľnú bielizeň, zaplatíte aj za pečiatku na zoznam pasažierov lode. Následne budete platiť v každom prístave za kotvenie a niečo vás bude stáť tiež nafta.

 

 

Čítané: 153 x