Sprievodca výberom pneumatík

Datum: 06.07.2022

Kúpili ste si vaše prvé vozidlo a práve pred vami stojí úloha v podobe kúpy nových pneumatík? Pre laika a začiatočníkov môže byť vcelku problematické sa vyznať vo výbere pneumatík.

Sprievodca výberom pneumatík

Rozmery, označenie alebo údaje v technickom preukaze sú niekedy značné mätúce. Každému motoristovi začiatočníkovi iste pomôže náš malý sprievodca výberom pneumatík.

Čo znamenajú čísla v technickom preukaze?

Zimné i letné pneumatiky musíte kupovať podľa rozmerov uvedených v technickom preukaze. Riadiť sa môžete aj označením na pneumatikách, ktoré sa práve chystáte vymeniť. Najčastejšie sa stretnete s pneumatikami, ktoré majú rozmery 13 až 14 “ alebo 15 až 18 “. Ide o pneumatiky s menším priemerom, ktoré sú určené pre staršie a menšie vozidlá. V kategórii okolo 18 “ sa nachádzajú automobily strednej triedy. Kto si dožičil luxus SUV alebo športových vozidiel, musí kúpiť pneumatiky s priemerom nad 18 “. Okrem priemeru si všímajte aj ostatné údaje o rozmeroch. Napríklad rozmer 205/55 R16 sa dá jednoducho rozlúštiť nasledovne: číslo 205 udáva šírku pneumatiky v mm, číslo 55 je informáciou o výške profilu v percentách, R je označenie radiálnej konštrukcie plášťa a 16 je priemer ráfika.

Treba si všímať štítky pneumatík?

Okrem rozmeru si všímajte aj štítky pneumatík. Na štítku sú informácie, ktoré vám veľa napovedia o vlastnostiach a kvalitách pneumatík. Zjednodušene môžeme povedať, že by ste mali kupovať pneumatiky, ktoré majú jednotlivé kategórie označené písmenom A až C. Takéto pneumatiky majú nízky valivý odpor, od ktorého závisí spotreba vozidla. Zároveň sú pneumatiky dobre priľnavé na mokrej či zľadovatenej vozovke. Hlučnosť pneumatík sa udáva v decibeloch. Veľmi hlučné pneumatiky odvádzajú pozornosť šoféra a sú pri väčších vzdialenostiach rušivé. Hlučnosť pneumatík sa zvyšuje i z iných príčin, napríklad v prípade, že používate snehové reťaze. Na štítku je tiež QR kód, vďaka ktorému si všetky údaje na štítku dokážete preveriť na internete.

Je dôležité sledovať dátum výroby?

Okrem všetkých uvedených parametrov si všímajte tiež DOT číslo. Toto číslo je vyrazené na bočnici pneumatiky a vďaka nemu sa dozviete, kedy boli pneumatiky vyrobené. Pneumatiky, ktoré stáli niekde v sklade viac ako 5 rokov stratili mnohé kvalitatívne vlastnosti, čo potvrdili testy pneumatík. Prvé dve čísla informujú o týždni výroby a druhé dve číslice sú údajom o roku výroby.

 

 

Čítané: 1321 x